Wat is 585 goud? Veelgestelde vragen en de antwoorden

 1. Wat is 585 goud?
 2. Worden er nog andere kosten berekend als ik mijn edelmetaal aan Het Nederlandsche Inkoopkantoor verkoop?
 3. Hoe kan ik per post edelmetaal verkopen?
 4. Ben ik verplicht uw bod te accepteren?
 5. Hoe verloopt de betaling als ik mijn goud wil verkopen?
 6. Ik heb zilver afkomstig uit de industrie. Koopt Het Nederlandsche Inkoopkantoor dit ook in?
 7. Als 1 gram 14 karaat goud voor 58,5% uit puur goud bestaat, wat is de overige 41,5% dan?
 8. Wat is precies het verschil tussen oud goud, sloopgoud, gouden sieraden en gewoon goud?
 9. Moet ik BTW betalen over beleggingsgoud?
 10. Welke verzendkosten berekent Het Nederlandsche Inkoopkantoor?
 11. Is het mogelijk om de baren/munten bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor af te halen?
 12. Wat betekent “dagprijs” of “dagkoers”?
 13. Wat zijn de openingstijden van de winkel in Hengelo en Deventer?
 14. Hoeveel goud zit er in 18-karaat?
 15. Is witgoud waardevoller dan geelgoud?
 16. Wat zijn de eigenschappen van goud?

Q#1: Wat is 585 goud?

A: Om erachter te komen welk karaat goud u heeft kunt u kijken (met een loep) naar de keurmerkjes die in het goud geslagen zijn. Het meest voorkomende keurmerkje is een eikenblad met het nummer 585 erin. Dit is 14 karaats goud. 14 karaats goud is 585/1000 deel goud (585 goud).

Q#2: Worden er nog andere kosten berekend als ik mijn edelmetaal aan Het Nederlandsche Inkoopkantoor verkoop?

A: Nee. De prijs die wij berekenen voor uw goud of zilver is ook de prijs die u van ons ontvangt. Er worden verder geen kosten berekend en ook is bij ons geen minimum hoeveelheid vereist.

Q#3: Hoe kan ik per post edelmetaal verkopen?

A: Op deze pagina kunt u alle informatie vinden omtrent het verkopen van uw edelmetaal per post.

Q#4: Ben ik verplicht uw bod te accepteren?

A: Nee, u bent niet verplicht om ons bod te accepteren. Wij kopen uw goederen aan mits koper en verkoper het eens zijn over het uit te betalen inkoopbedrag.

Q#5: Hoe verloopt de betaling als ik mijn goud wil verkopen?

A: Betalingen gebeuren direct en contant tot een hoogte van € 1.500,-. Met het oog op uw en onze veiligheid worden bedragen boven dit bedrag aan u overgemaakt via internetbankieren. Enkel in goed overleg kan hier vanaf worden geweken.

Q#6: Ik heb zilver afkomstig uit de industrie. Koopt Het Nederlandsche Inkoopkantoor dit ook in?

A: Dat is mogelijk. Dit is echter wel een ander traject. Sieraden of gebruiksvoorwerpen van massief zilver zijn vaak gemerkt en gekeurd. Hierdoor is het voor ons makkelijk om het puur zilvergehalte vast te stellen. Bij industriezilver ligt dit wat gecompliceerder. Het is niet zo gemakkelijk vast te stellen wat het puur zilvergehalte van industrieafval is. Daarom hanteren wij hiervoor een vast tarief. Voor informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Q#7: Als 1 gram 14 karaat goud voor 58,5% uit puur goud bestaat, wat is de overige 41,5% dan?

A: Dat zijn toevoegingen van andere metalen zoals bijvoorbeeld tin, nikkel en koper. Deze andere metalen worden toegevoegd om het gouden sieraad steviger en sterker te maken. Ook worden zij toegevoegd om het gouden sieraad van een bepaalde kleur te voorzien. In roodgoud is bijvoorbeeld meer koper toegevoegd en in witgoud is vaak meer nikkel of zilver toegevoegd.

Q#8: Wat is precies het verschil tussen oud goud, sloopgoud, gouden sieraden en gewoon goud?

A: In wezen niets. Eigenlijk slaan alle benamingen op hetzelfde: "Goud." Oud goud wordt in vaktermen vaak gebruikt om aan te duiden dat het om goud gaat dat versmolten wordt. Hetzelfde gaat op als men over sloopgoud praat, maar in wezen is het gewoon goud.

Q#9: Moet ik BTW betalen over beleggingsgoud?

A: Beleggingsgoud is vrijgesteld van BTW. Op zilveren baren is het 21% BTW tarief van toepassing. Op zilveren munten (zoals de Silver Maple Leaf en Silver Eagle) wordt de BTW margeregeling toegepast. Op onze facturen wordt de BTW apart gespecificeerd. Verdere informatie is opvraagbaar bij de Belastingdienst.

Q#10: Welke verzendkosten berekent Het Nederlandsche Inkoopkantoor?

A: Binnen Nederland € 15,00 per zending tot een waarde van € 5.500,- en 10 kg. Buiten Nederland € 20,00 per zending tot een waarde van
€ 5.500,- en 2 kg. Alle producten die een waarde hebben boven de
€ 5.500,- of zwaarder zijn dan 10 kg. moeten persoonlijk worden afgehaald in de winkel in Henegelo of Deventer. Hierbij is het verplicht u te legitimeren.

Q#11: Is het mogelijk om de baren/munten bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor af te halen?

A: Het afhalen van een baar is uiteraard mogelijk. Hiervoor zult u wel een afspraak moeten maken bij onze winkel in Hengelo of Deventer. Zie de pagina Contact voor onze contactgegevens.

Q#12: Wat betekent “dagprijs” of “dagkoers”?

A: Als de koers van edelmetaal van grote invloed is op de waarde van de desbetreffende baar, dan wordt de verkoopprijs op het moment van verkoop vastgesteld. De dagprijs moet worden gezien als een indicatieprijs. Voor meer informatie en de actuele dagkoers kunt ons bellen of naar de winkel in Hengelo of Deventer komen.

Q#13: Wat zijn de openingstijden van de winkel in Hengelo en Deventer?

A: Maandag is alleen de winkel in Hengelo van 13:00-18:00 uur open.
Dinsdag t/m vrijdag zijn beide zaken van 10.00-18.00 uur geopend.
Zaterdag is locatie Deventer van 10.00-17.00 uur geopend.
Op zon- en feestdagen zijn wij gesloten.

Q#14: Hoeveel goud zit er in 18-karaat?

A: In 18-karaat goud is 75% goud verwerkt. Voor het overige kan er zilver, nikkel of bijvoorbeeld koper aan het goud worden toegevoegd om het goud een andere kleur te geven.

Q#15: Is witgoud waardevoller dan geelgoud?

A: Nee, witgoud is evenveel waard als geelgoud. Witgoud kan echter wel duurder zijn ten opzichte van een vergelijkbaar voorwerp/sieraad van geelgoud maar dat heeft meer met mode of trend te maken. Bij Het Nederlandsche Inkoopkantoor Deventer ontvangt u voor geelgoud of witgoud evenveel geld.

Q#16: Wat zijn de eigenschappen van goud?

A: Zuiver goud, fijn goud, is een vrij week materiaal. Het blijft onveranderd van kleur bij blootstelling aan (vochtige) lucht (in tegenstelling tot onedele metalen als koper en zink). Fijn goud heeft een hoog soortelijk gewicht; een dobbelsteentje, warvan de zijden 37,1 mm lang zijn, of een kogeltje met een diameter van 46 mm weegt precies 1 kg. Goud smelt bij een temperatuur van 1063º C. Goud is een bijzonder goede geleider voor warmte en elektriciteit. Goud is het enige geel gekleurde metaal. Door verontreiniging kan de kleur sterk veranderen; door geringe hoeveelheden zilver wordt de kleur lichter, door koper donkerder. In fijnverdeelde toestand neemt het verschillende kleuren aan, bijvoorbeeld donkerviolet en rood tot zwart.

Stel een vraag aan Het Nederlandsche Inkoopkantoor

Op onze contactpagina staat een formulier waar u uw vraag kunt stellen. Wij zullen altijd binnen 1 werkdag uw vraag beantwoorden. Als de vraag interessant is voor andere klanten zetten wij deze uiteraard ook op deze pagina. U kunt uw vraag ook telefonisch stellen. Al onze contactgegevens treft u aan de op de pagina Contact.

Van 585 goud en veelgestelde vragen naar de homepage

Het Nederlandsche Inkoopkantoor

Locatie Deventer:
T.G. Gibsonstraat 17
7411 RN Deventer
Tel:  0570 - 831 255

Locatie Hengelo:
Oldenzaalsestraat 41
7551 AN Hengelo
Tel:  074 - 750 52 56

Contact

0570-831255

T.G. Gibsonstraat 17

7411 RN Deventer

Openingstijden Deventer:

Di-Vr 10:00 - 18:00 Za: 10:00 - 17:00